Wat is OA?

OA, is de afkorting van het Engelse 'Overeaters Anonymous'.
OA of 'Anonieme Overeters' is een zelfhulpgroep voor mannen en vrouwen met een probleem van dwangmatig omgaan met voedsel. Zij komen samen, om door het delen van hun ervaring, kracht en hoop dit probleem op te lossen. Dit gebeurt in alle anonimiteit; we gebruiken alleen onze voornaam.

Als basis worden de principes en het programma van de Anonieme Alcoholisten gebruikt. Wij geloven dat dwangmatige overeten een ziekte is die gestabiliseerd kan worden door het volgen van 12 stappen tot herstel.

Wat is dwangmatig omgaan met voedsel?

Dwangmatig omgaan met voedsel kan zich op verschillende manieren uiten: ongecontroleerd eten, niet eten, te weinig eten, vreetbuien, overgeven, extreem diëten. Gewicht speelt niet zozeer een rol, wel de drang die aan de basis ligt van het eetgedrag. Een voor de hand liggend gevolg hiervan kan 'anorexia' - magerzucht of 'obesitas' - zwaarlijvigheid zijn. Vooral het onbedwingbare aspect treedt op de voorgrond. Deze drang beďnvloedt het totale doen en laten van de betrokken persoon.

Welke vereiste zijn er?

De enige vereiste om bijeenkomsten bij te wonen is een verlangen hebben om te stoppen met dwangmatig om te gaan met voedsel. Er wordt geen lidgeld gevraagd. De kosten van de bijeenkomsten worden gedekt door vrijwillige bijdrage.

Werking:

De Anonieme Overeters is een gemeenschap van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gezamenlijk probleem, namelijk dwangmatig omgaan met voedsel, op te lossen en anderen te helpen bij hun herstel. De enige vereiste voor lidmaatschap is het verlangen om te stoppen met dwangmatig omgaan met voedsel in al zijn aspecten: zowel ongecontroleerd als gecontroleerd eten, niet eten, vreetbuien of overgeven, diëten - als het maar dwangmatig is. Dik of dun, gewicht speelt geen rol. Het gaat erom dat deze drang het leven stuurloos maakt en de levenskwaliteit in slechte zin bepaalt. Door bijeenkomsten bij te wonen is men lid.
De werking van de Anonieme Overeters is gebaseerd op twaalf stappen en tradities tot herstel die gericht zijn op een innerlijke verandering. Door de anonimiteit vallen de barričres weg die mensen in het dagelijks leven van elkaar scheiden. Er is wekelijks een bijeenkomst. Een folder kan worden aangevraagd.
Anonieme Overeters is niet verbonden aan enige godsdienst, heeft geen religieuze achtergrond. Het 12-stappenprogramma wordt spiritueel genoemd omdat het gaat over innerlijke verandering.

Hoe werkt OA op lange termijn?

Velen van ons herstellende leden van OA leven nog omdat wij het geluk hadden deze zelfhulpgroep te vinden. Wij beschouwen het helpen van andere dwangmatige overeters van vitaal belang voor ons eigen voortdurend herstelproces. Ieder van ons ziet het als een voorrecht om klaar te kunnen staan voor anderen met hetzelfde probleem.

Lees hier waar je OA kan vinden in Vlaanderen.

 

E-mail:
info@anoniemeovereters.be

Copyright OA-VIG 2014